Историско потекло на Движењето за реставрација

Цркви Христови
  • Регистрирај се

Еден од најраните поборници за враќање во новозаветното христијанство, како средство за постигнување на единство на сите верници во Христа, беше Џејмс О'Кели од Методистичката Епископска Црква. Во 1793 се повлече од балтиморската конференција на неговата црква и ги повика другите да му се придружат да ја земат Библијата како единствена кредо. Неговото влијание во голема мера се чувствувало во Вирџинија и во Северна Каролина, каде што историјата покажува дека околу седум илјади приврзаници го следеле неговото водство кон враќање кон примитивното новозаветно христијанство.

Во 1802 слично движење меѓу Баптистите во Нова Англија било предводено од Абнер Џонс и Елиас Смит. Тие беа загрижени за "деноминативни имиња и вери" и одлучија да носат само името Кристијан, земајќи ја Библијата како единствен водич. Во 1804, во западниот пограничен регион Кентаки, Бартон В. Стоун и неколку други презвитериски проповедници презедоа слична акција, изјавувајќи дека ќе ја земат Библијата како "единствениот сигурен водич кон небото". Томас Кемпбел и неговиот познат син Александар Кембел презедоа слични чекори во годината 1809 во она што сега е држава на Западна Вирџинија. Тие тврдеа дека ништо не треба да биде врзано за христијаните како прашање на доктрина што не е толку старо колку и Новиот завет. Иако овие четири движења беа целосно независни во нивните почетоци, на крајот тие станаа едно силно враќање движење поради нивната заедничка цел и молба. Овие луѓе не се залагаа за отпочнување на нова црква, туку за враќање на Христовата црква како што е опишано во Библијата.

Членовите на Христовата црква не се замислуваат себеси како нова црква започнала во почетокот на 19-тиот век. Напротив, целото движење е наменето да се репродуцира во современи времиња црквата првично основана на Педесетница, АД 30. Силата на жалбата лежи во обновата на првобитната црква Христова.

Кои се цркви на Христос?

Која е карактеристичната молба на Христовата црква?

Историско потекло на Движењето за реставрација

Колку Христови цркви се таму?

Како црквите се организациски поврзани?

Како се управуваат Христовите цркви?

Што црквата Христова верува во Библијата?

Дали членовите на Христовите цркви веруваат во девственото раѓање?

Дали црквата Христова верува во предодреденост?

Зошто Христовата црква крштава само со потопување?

Дали се практикува крштевањето на новороденчињата?

Дали министрите од црквата слушаат исповед?

Дали молитвите се упатени кон светите?

Колку често јадеш вечера на Господа?

Каква музика се користи во обожавањето?

Дали Христовата црква верува во небото и пеколот?

Дали Христовата црква верува во чистилиште?

Со кои средства црквата обезбедува финансиска поддршка?

Дали Христовата црква има кредо?

Како некој станува член на Христовата црква?

добие Во контакт

  • Министерства за интернет
  • PO Box 146
    Спирман, Тексас 79081
  • -806 310 0577-
  • Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Вие треба да вклучите JavaScript за да ја видите.